Idrett krysser grenser

Fotball med verdier

Midt på El Alto gjemt bak høye gjerder ligger det en liten fotballbane. Hver uke samles mange barn her. Når man nærmer seg høres mange barneføtter som løper bortover og en trener som gir instrukser og heier.

Så fort vi kommer innenfor porten ser vi en gutt som løper bortover med et stort smil rundt munnen, han heter Ariel og har vært med på fotballtreningene siden den startet i 2015. – Det var meg og to av brødrene mine som var med i begynnelsen, det er veldig gøy at det har kommet flere barn. Det er bedre når vi er flere som kan spille sammen, forteller han ivrig. Nå er banen fullt med over 20 barn i ulik alder. Fotballtreningen er en del av Misjonsalliansens fotball krysser grenser prosjekt og er med på å gi barn og ungdom en fritidsaktivitet utenom skolen.

Ariel peker bort på et av husene rett over veien for fotballbanen og forteller: – Jeg bor i ett av husene der, også så jeg at det var noen som spilte fotball og jeg gikk ned for å se, da fikk jeg vite at det var noe jeg kunne være med på og jeg ble veldig glad. Først spilte vi på grus, men nå har vi fått gress og det er mye bedre.

Mestringsfølelse

Det løper både gutter og jenter rundt på banen, de løper mellom kjegler og hopper over tau. En av jentene er Sumi som har vært med på fotballtreningene de siste syv månedene. – Det beste med å spille fotball er å lære nye ting og å spille sammen med andre, forteller Sumi. Ariel syns det beste med å spille fotball er at han i tillegg lærer om gode verdier. – Før visste jeg ikke så mye om hva som var gode verdier, men nå gjør jeg det. Og jeg liker at vi har tydelige regler.

En viktig del av fotballtreningene er treneren Oscar. Oscar hopper bortover på krykkene mens han oppmuntrer barna og følger med på teknikk og pasninger. Han ler når han forteller at grunnen til krykkene er en skade han fikk i foten etter en joggetur. Oscar brenner for fotball, og for å lære barna nye ting. – Det beste er å se den gleden de får når de mest