For 9 kr dagen forvandler du barns liv

Å være barn i Brasil

Storbyen fortsetter så langt øyet kan se. Høyblokkene huser noen av verdens rikeste. Ved bygrensen fortsetter favelaen; ulovlig bebyggelse med millioner av fattige mennesker.

De små husene i favelaen står tett i tett. Fra et åpent vindu høres lyden fra et gammelt TV-apparat. Inne i den lille stua sitter to brødre på bestemors fang og ser på film. Det er fredag, og de venter spent på mamma som skal komme hjem etter en uke på jobb som vaskehjelp i byen. Pappa har vært borte i to år, de vet ikke hvor han er eller om han kommer tilbake.

Det er tøft å være barn i de bynære områdene i Brasil. Gatene er farlige, her regjerer narkobander og våpen florerer. I utkanten av storbyene hvor Misjonsalliansen jobber er det ikke trygt for barn å leke utendørs. De fleste barna bor sammen med moren sin eller med bestemor. Det er ikke uvanlig at fedre forlater familien sin i jakten på en jobb og ønske om et lettere liv, eller sitter i fengsel. At fedre dør unge som følge av gjengkriminalitet er dessverre heller ikke uvanlig. Fattigdommen i favelaene er brutal, og menneskene tvinges til å ta umulig valg.

 

Det meste av bebyggelsen i de fattige områdene er i dårlig stand, og byens støv og tette luft siver inn og gjør det vanskelig å holde rent. Langt ifra alle har tilgang til rennende vann, og omlag halvparten av familiene mangler toalett. De dårlige sanitære forholdene er hovedårsaken til sykdom hos barn. Feilernæring er også en stor utfordring. Selv om de fleste brasilianere i dag slipper å legge seg sultne, har mange familier et kosthold som gir mangelsykdommer og et høyt sukkerinnhold i mat og drikke som skader tennene. Ved sykdom er det vanskelig å få god legehjelp. Sykehusene klarer ikke å møte behovene til de mange millioner fattige menneskene som ikke kan betale for private tjenester.

Brasil er et land i utvikling som ønsker å sikre barn og unges rettigheter. Likevel er det langt mellom papirer og virkelighet, og forskjellen mellom rik og fattig er enorm. Den økonomiske krisen i landet har ført til stor arbeidsledighet blant de fattigste, etterfulgt av en sterk vekst av kriminelle gjenger. Det regjerer narkobander og våpen florerer – gatene er preget av råskap og brutalitet.Som fadder er du med på å skape blant annet aktivitetsklubber, hvor barn og unge kan leke, lære og utvikle sine evner i trygge omgivelser.

Hold barna borte fra gatene, ved å bli fadder gjennom Norges eldste fadderordning!