Gi på sms: send GAVE til 2160 (250 kr) eller vipps: #10590

Høstgaven 2017

En storesøsters ansvar

Hva hadde du gjort hvis du var 17 år og hadde ansvaret for familiens levebrød? Dette er virkeligheten for mange unge jenter i Kambodsja.

Duskregnet ligger som et slør i luften, og jordene ligger langstrakte. Mihn sitter på en liten platting foran et enkelt hus. Vi har reist langt for å komme hit, og det er stille i den lille landsbyen. Mihn forteller om hverdagen: – Alkohol er et stort problem her. Mannen min forsvinner og blir borte i dagevis, mens jeg drømmer om at han skal bry seg mer om barna våre. Hun har fem barn.

I Kambodsja er det vanlig at storesøsteren har ansvar for familiens økonomi. Mihn forteller at Nin Chun, hennes eldste datter, har reist til hovedstaden for å jobbe. – Det kom en mann som trengte noen til å jobbe med en film, og han kunne hjelpe datteren min inn til hovedstaden og gi henne en jobb. Mihn vet ikke helt hva jobben går ut på, men jeg kjenner at jeg får en vond klump i magen mens hun forteller, for jeg har sett hva som skjer med mange av de unge jentene som reiser inn til byene.

At unge jenter i Kambodsja blir utnyttet er dessverre ikke uvanlig. I byene ser du prostituerte på hvert gatehjørne, og å se antallet unge jenter er overveldende. Mange av jentene jobber i tekstilindustrien, men ofte betales det ikke nok der og jentene ender opp som prostituerte.

I hovedstaden treffer vi den 17 år gamle datteren til Mihn. Chun forteller at hun har vært i hovedstaden i ett år og at hun lengter hjem til familien. Hun har bare jobbet for filmproduksjonsselskapet i to uker, men drømmer allerede om en annen hverdag enn den hun har.

– Jeg fullførte 8. klasse, men har lyst til å gå mer på skolen. Hvis jeg kunne velge, ville jeg heller bodd i landsbyen hjemme med familien, men det er ikke noen jobber der, forteller hun. Chun er som mange andre storesøstre presset opp i et hjørne – i en situasjon hun drømmer seg bort ifra.

Chun ønsker seg hver dag tilbake til familie og landsbyen og drømmer om en utdannelse og en bedre jobb.  Livet i storbyen er tøft, og en storesøsters ansvar er tyngende.

Kvinner i Kambodsja drømmer om en hverdag med mindre alkohol, om utdanning og bedre avlinger. Vi skal fortsette å kjempe sammen med dem. Vil du gi mødre og storesøstre en bedre hverdag?

På en måned tjener Chun 200 dollar, ca 1500 norske kroner

125 dollar sender hun hjem til familien

13 dollar går til husleie

15 dollar går til mopedutgifter

7 dollar går til strøm og vann

40 dollar går til mat