– Jeg ba til Gud om hjelp!

Sommergaven 2018

Ett av de første lånene mikrofinansbanken i Liberia lånte ut var til Eva Paye. Eva er en liten dame med masse fart i, smilet strekker seg over hele ansiktet, og hun er raus med klemmene. Eva lever av å lage dukker, men synet har blitt dårligere, så sønnen hjelper henne med å male på øyne og munn.

– Å lage dukker av leire som tørket i sola hjemme i landsbyen var lykken for meg da jeg var liten. Dukkene ble mine beste venner, og i dag har de også blitt levebrødet mitt, men det har ikke alltid vært sånn, forteller Eva. Før borgerkrigen jobbet Eva på kontor. Under krigen mistet hun jobben og faren til barna døde. Livet ble vanskelig. – Da ba jeg til Gud om hjelp! Jeg har oppdratt barna mine alene. Da alt var håpløst, begynte jeg å lage dukker, dette var i 1996, forteller hun.

– Jeg måtte ofte velge om jeg skulle kjøpe mat eller materialer, forteller hun. Lånet Eva fikk ga hun en større trygghet og muligheten til å bruke mer tid på å lage dukker og selge dem istedenfor å bruke tiden på å lete etter materialer. Nå kan hun gjøre større innkjøp noe som gjør at hun får solgt enda flere dukker.

Et lån kan forandre liv. For Eva og familien har lån gjennom mikrofinans gitt nytt håp. Familien bodde tidligere i et skur av bølgeblikk hvor vannet strømmet inn under regntiden og rottene søkte tilflukt. Nå leier Eva et skikkelig hus med tett tak, hvor hun og familien trives og er trygge. Mikrofinans har som mål å hjelpe folk til å hjelpe seg selv. Eva har nå lånt flere lån, og hun synes ikke det er vanskelig å betale tilbake lånene. Hun lovpriser Gud som har sørget for henne på denne måten og takker for lånene hun har fått.

Har du lyst til å være med å forandre liv og gi mennesker en ny start, gi ditt bidrag her, eller vipps et valgfritt beløp til #10590!

 

FN har hatt styrker i Liberia siden 2003, og på det meste jobbet mer enn 9000 mennesker for FN i Liberia. I mars 2018 startet de prosessen med å trekke seg ut av landet. En så lang tilstedeværelse i et land setter sine spor. FNs operasjon og ansatte har tilført mye frisk kapital til landet. Denne tilførselen vil bli kraftig redusert, og etterspørselen etter varer og tjenester som FNs tilstedeværelse har skapt, vil medføre mindre import og aktivitet for dem som har levert varer og tjenester til FN og deres ansatte. De mange lokalt ansatte i FNs forskjellige organisasjoner har mistet jobben og må finne andre kilder til inntekt for å forsørge sine.

Det er for tidlig å si sikkert hvordan dette vil påvirke vår mikrofinansvirksomhet i Liberia, men vi ser at den vil bli viktig fremover. Vi ber og jobber hardt for å rekke ut våre hender til dem som ønsker lån for å kunne tjene penger til seg og sin familie gjennom egen virksomhet. Mikrofinans forandrer liv og er en bærekraftig måte å hjelpe på.