Jaget fra hus og hjem av korrupte myndigheter

Høstgaven 2018

En tidlig morgen blir du vekket av bevæpnet politi som påstår at du ikke er rettmessig eier av tomten du bor på. Du får en time på å pakke og komme deg vekk før en bulldoser jevner hjemmet ditt med jorden.

«De skjøt skremmeskudd over hodene, men vannkanonene rettet de direkte mot oss. Jeg ble slått da jeg forsvarte meg».
Ett år satt Yaen Ren i fengsel, uten noen form for rettsak.

 

Med Misjonsalliansen som partner og livet som innsats, er fattige i Kambodsja beredt til å kjempe for det som er rettmessig sitt. Det som engang var deres, ble plutselig myndighetene sitt. Sånn er det i Kambodsja. Er du fattig kan du bli drevet fra hjemmet ditt med makt. «Land grabbing» kalles det – og det er myndighetene som er gribben.

Med bulldosere, skremmeskudd og vannkanoner kommer myndighetene, politiet og militæret. De overrasker folk midt på natta uten nåde. De skal ta livsgrunnlaget ditt, de skal rive hjemmet ditt, de skal ha landet du bor på – og de spør ikke, de SKAL ha.
Folk som reiser seg eller kjemper imot blir tvunget i kne med slag og spark. Det gjelder ikke bare menn, men også kvinner og barn får gjennomgå. Det er ingen annen utvei enn å dra, og det gjelder å komme seg unna om en skal overleve.

De fleste finner seg en ny plass de kan sette opp et skur som ly for sol og regn. Det er ikke uvanlig at nye landsbyer etableres av de fattige som er fordrevet. I nærheten av veier der trailere og annen tungtransport suser hensynsløst forbi i forrykende fart ligger skurene. Støvet som vrimles opp fra de endeløse landeveiene legger seg som et rødbrunt teppe, støvet sniker seg inn i hver krik og krok. Uten andre muligheter må de som har mistet alt, starte livene sine i uverdige omgivelser, vel vitende om at myndighetene kan komme igjen. Fremtiden er usikker for sårbare grupper i Kambodsja. Du kan være med å skape en tryggere fremtid for disse menneskene.

 

Yaen Ren, en ung mann ble sammen med tolv andre arrestert og fengslet i over ett år uten noen form for rettsak da Landsbyen han ble født og oppvokst i ble jevnet med jorda. Hvorfor? Det ble sagt at de bodde i landsbyen illegalt, til tross for at landsbyen var bebodd av de samme folkene i generasjoner. Sannheten er at myndighetene har gitt seg selv rett til å ta hvilket som helst land, om du ikke har papirer som kan bevise at det er ditt. Å få legalisert sine landrettigheter er en møysommelig og kostnadskrevende prosess. De fattige kan ikke engang tenke tanken på å få dette til uten hjelp, derfor grabber myndighetene land fra de fattige – for så å selge det det videre.

Vi kan ikke sitte rolig og se på at dette skjer. Vi skal utruste fattige landsbyer i Kambodsja med kunnskap om sine rettigheter, og gi dem økonomisk bistand, så de kan hevde sin rett. Vi har fått nok av at fattige arbeidsomme mennesker blir behandlet som verdiløse offer for korrupte myndigheter. Misjonsalliansen ble grunnlagt for å bekjempe fattigdom, fremme rettferdighet og bygge Guds rike, og vi oppfordrer deg til å hjelpe oss å hjelpe.

Sammen kan vi utgjøre en vesentlig forskjell i menn, kvinner og barn sine liv. Du kan bli med på å gi reelt håp til de som lever i håpløshet. På forhånd, takk for at du er med på å fremme rettferdighet i en urettferdig verden!