Naboen brant ned hjemmet hans under borgerkrigen

Nå bor de begge i den samme landsbyen og treffer hverandre ofte.

Smart Senesie forteller hvordan opprørerne ville vise myndighetene at de hadde makt og at de slaktet folk ned for fote og brant hele landsbyer. Den blodige borgerkrigen varte fra 1991 til 2002, og Sierra Leone ble kjent over hele verden på grunn av opprørsstyrkene som ga folk valget om ”langermet” eller ”kortermet” før de hugg av armen med machetene sine.

 

I dag leder Smart avdelingen for misjon og utvikling i Metodistkirken i Sierra Leone. Jeg treffer ham i forbindelse med at Misjonsalliansen etablerer seg i landet og starter opp arbeid der neste år.

- I landsbyene vi har besøkt de siste to dagene har du, uten å vite det, møtt unge menn i 20-årene med bakgrunn som barnesoldater, forteller Smart. Han fortsetter: - Det tok lang tid, men jeg tror vi er over dette nå. Vi har tilgitt, men ikke glemt. Vi lever med dem og de lever med oss, og vi prøver å ikke minne hverandre på det som skjedde. Vi brukte jo prinsippene fra Fader vår: «og tilgi oss vår skyld, slik også vi tilgir våre skyldnere …»

Mange av oss er kommet i julemodus og har startet forberedelser mot en hyggelig og stemningsfull familiehøytid.  Originalutgaven av julen, den vi hvert år leser om i juleevangeliet, var ikke særlig stemningsfull. Bakteppet var preget av politisk uro og undertrykkelse fra myndighetene, og for den lille familien i stallen så framtiden veldig usikker ut. Men julen handler dypest sett om forsoning og gjenopprettelse, og englene på marken sang om «fred på jorden blant mennesker Gud har sin glede i».

Når vi i Misjonsalliansen går inn i et nytt land, er det for å arbeide langsiktig og for å skape varig endring for menneskene som bor der. I Sierra Leone betyr det å støtte opp om forsoningsarbeidet og gi folk tilgang til helt grunnleggende ting som rent vann, bedre sanitærforhold og skolegang.

Der folk opplever forbedrede livsvilkår i hverdagen, er sjansen mindre for at gammelt fiendskap skal blusse opp igjen. Så dette er en veldig praktisk måte å bevare freden på. Fred er grunnlaget for all utvikling. Skolegang er også ekstremt viktig, derfor har vi som mål at flere fullfører grunnskolen.

Vi kaller oss Misjonsalliansen fordi vi jobber i allianse med lokalbefolkningen. I Sierra Leone har vi alliert oss med Metodistkirken. Vi ser mange tiår framover og vet at det vil kreve at vi forplikter oss. Vi skal samarbeide tett med Smart Senesie for å gjøre vårt for å skape varig endring av livene til tusenvis av mennesker.

Vil du være med oss på denne reisen? Gi en gave i dag!

Hva går pengene til:

Brønn: ca. 49.000 kroner – 275 personer har vann i 15 år.

Frivillig ungdomsteam: 1200 kroner pr. måned

Metodistkirken sender ut to og to ungdommer som skal bo ute i landsbyene for bedre å forstå hvordan konflikten utspiller seg der i hverdagen. De er Metodistkirken og Smarts forlengede arm og fungerer som bistandskonsulenter som blant annet driver hygienearbeid som en del av det fredsbyggende programmet.

De jobber frivillig, men får dekket kost og transport.

Ønsker du å gi en gave til Sierra Leone? Bruk skjemaet øverst på siden.