Tsjili

Tsjili er spekket med nyheter, reportasjer og informasjon fra arbeidet vårt. Spennende intervjuer med engasjerte mennesker i Norge og i utlandet. Magasinet er helt gratis og det blir sendt hjem til deg 4 ganger i året.

Vil du ha Tsjili?

Send en mail til info@misjonsalliansen.no

Tema
Land
Utgave
Mikrofinans – Nr 2, 2017
Kirken skal tjene lokalsamfunnet

– Vi kristne skal ikke bare preke og synge. Som kirke skal vi gjøre noe godt for lokalsamfunnet vårt, sier Li Sam Rong. Han leder Misjonsalliansens prosjekter i landsbyen Non Keu i Lincang.

Tanker fra en volontør

Klokka er åtte om morgenen, og vi kjører inn mot skolen vi jobber på. Jo nærmere barneskolen vi kommer, jo mer humpete blir bilturen og jo større blir kontrastene fra Norge og den luksusen vi er vant til.

Tema – Klimaendringer

Menneskers klimagassutslipp varmer opp havet, smelter snø og is og sørger for at havet har steget. Konsekvensene er store for både natur og mennesker – særlig i fattige land.

Stemmen – Phan Tran Hong Tham

Jeg er født og oppvokst i Mekong i Vietnam, et av verdens mest utsatte områder for klimaendringer. Min far og mine slektninger er risbønder. Mekong har i alle år vært «risbollen i Asia» og vi har eksportert ris til mange land. De siste par årene har risavlingene blitt stadig mindre og mindre.

Mot usikker framtid

Bonden Le Van Thu har akkurat passert 50 år og har bodd hele sitt liv i Phu Thanh på øya Tan Phu Dong i Mekongdeltaet. Øya har i utgangspunktet vært et frodig og raust sted å bo, men tingenes tilstand er i endring.

Leder – Nr 2, 2017

Klimaendringene er en av de største utfordringene verden står overfor i dag. Menneskers klimagassutslipp varmer opp havet, smelter snø og is, og sørger for at havet stiger. Konsekvensene er store for både natur og mennesker. Jo varmere det blir, jo større blir effekten av klimaendringene.

Tid for handling

Stadig oftere blir klimaspørsmålene reist fra feltene våre. Erfaringene av klimaødeleggelsene er mange og de har pågått over tid. Det er tørrere og våtere, været er villere og følger ikke de kjente mønstrene. Det er varmere og kaldere – særlig varmere. Kloden slår ny varmerekorder hvert år.

Jeg vil slå et slag for bønner!

Dette nummeret handler om miljø og klima, noe som er veldig viktig. En av klimaverstingene er vårt høye forbruk av kjøtt. I Ecuador lever de faktisk veldig bærekraftig. Dette har mye å gjøre med hva de spiser. Det er nok stor forskjell på fattig og rik, men til sammen er det bedre enn i Norge.

Hva går pengene til – SMS

Har du noen gang fått en oppfordring til å ta opp mobilen din og sende for eksempel ¨hjelp¨ til 2160. Det som skjer da er at du gir 200 kroner til for eksempel Misjonsalliansen. Men hva skjer egentlig når du gir 200 kroner på SMS? Hvor mye av pengene kommer fram? Og hvor blir pengene trukket fra?

– Det skal være litt gøy å gi!

Den 30.mars skal Silje Skjævestad Strand arrangere Tsjilimiddag. Kommer alle gjestene hun har invitert kan det bli trangt på de 36 kvadratmenerne.

Katastrofeberedskap i Iloilo

Filippinene er verdens fjerde mest utsatte land når det gjelder naturkatastrofer. De siste 20 årene har landet blitt rammet av 274 store naturkatastrofer. Filippinene blir truffet av omtrent 20 tyfoner i året. Fem av de ti mest dødelige tyfonene i landets historie har rammet i årene 2006-2016.

Last flere