Tsjili

Tsjili er spekket med nyheter, reportasjer og informasjon fra arbeidet vårt. Spennende intervjuer med engasjerte mennesker i Norge og i utlandet. Magasinet er helt gratis og det blir sendt hjem til deg 4 ganger i året.

Vil du ha Tsjili?

Send en mail til info@misjonsalliansen.no

Eller les siste nummer av Tsjili ved å klikke her!

Tema
Land
Utgave
Sammen mot katastrofene

– Det første vi gjorde da vi hørte om brannen var å løpe nedover mot vannet. Vi lagde en lang rekke og sendte bøttene opp mot skolen, forteller Alea på 8 år. Hun og flere andre barn hjalp til med å slukke en brann som begynte på skolen.

Vi er på Iloilo som ligger på Panay, en av Filippinenes 7100 øyer. Denne øya er spesielt utsatt for naturkatastrofer, og derfor har Misjonsalliansen i flere år hatt kurs og aktiviteter for både store og små. Innover i en smal gate og opp på et lite fjell ligger barneskolen i landsbyen. Barna som går her har vært med på kurs, og det har de også fått god bruk for. – Jeg blir veldig glad og gira hver gang vi har et kurs, fordi dette er så viktig. Nå har jeg lært hva jeg skal gjøre under en katastrofe, og da blir jeg ikke like redd, forteller Alea. Hun er ett av flere barn som også har kurs for de andre barna på skolen.

Fra gjengmedlem til pastor

Mitt navn er Fabiano, og jeg er 35 år gammel. Dette er min historie.

Utdanning – eneste vei ut?

– Utdanning er veien ut av fattigdom. – Å fullføre utdanning er det viktigste. – Utdanning er fremtiden. Dette er sitater jeg hører da jeg snakker med mennesker på Filippinene. Mennesker i ulik alder og i ulike situasjoner, fellesnevneren for alle er hvordan de snakker om utdanning. Talen er klar: Utdanning er det viktigste du kan gi til barna dine! Men hvorfor er det da så mange som faller ut av skolen? Og er det kun utdanning som er nøkkelen til en bedre framtid?

Da jeg var liten, drømte vi om hvordan det så ut i Norge og vi tenkte at det bodde snille mennesker der. Hvorfor ville noen i Norge hjelpe fattige barn i Manila med utdanning?

Første gang Carina møtte Håvard var på et kjøpesenter på Filippinene. Hvor kommer du fra, spurte hun. Håvard er ikke vant til at filippinere vet hva eller hvor Norge er, men svarer som sant er at han kommer fra Norge. Carina klarer ikke å skjule begeistringen og utbryter: WOW, betyr det at du er norsk? Er det sant? Han skulle senere få en forklaring på hvorfor Norge skapte en slik begeistring.

Gratis rehabilitering i Rizal

I Rizal utenfor Manila støtter Misjonsalliansen en skole med 4500 elever og gir lærerne opplæring og kompetanse i inkluderende utdanning. I tillegg bidrar vi til bedre oppfølging av mennesker med funksjonsnedsettelse gjennom et lokalt rehabiliteringssenter.

En dag på Centro Creer

Mellom humpete veier, midt i slumområdet i Guayaquil, ligger Centro Creer. Bak høye porter høres latter, rop og små føtter som løper over plassen. Til Centro Creer kommer det barn og voksne med funksjonshemninger, alderen sprer seg fra fire til trettitre år.

Fra spesialskole til ressurssenter

– Jeg husker da jeg første gang forstod at jeg var annerledes. På den tiden var jeg mye trist, var ukomfortabel og hadde mye sinne og konflikt inne i meg. Jeg ble veldig glad da jeg traff andre i liknende situasjon som meg selv. Selv om vi ikke kunne tegnspråk og ikke kunne snakke sammen, hadde vi noe felles.

Førstereis til Liberia

Jeg visste godt hva jeg dro til! Jeg hadde studert landet nøye ved hjelp av de kildene man kan finne i den globale tidsalderen. Jeg kjente til detaljer fra grusomhetene under borgerkrigene, jeg kjente til ebolaepidemien som herjet i Vest-Afrika for kun få år siden, og jeg visste at FN så sent som i mars 2018 pakket sammen og trakk ut sine siste fredsbevarende styrker. Jeg var forberedt på alt dette, men mine to første dager i Liberia gjorde meg likevel stum. Jeg, som ellers aldri klarer å tie stille hvor jeg enn er.

Nyheter – Brasil Nr 2, 2018
  • Stilte hjemmet til disposisjon
  • Liten gutt med stor drøm
Nyheter – Bolivia Nr 2, 2018
  • Besøk fra Norge
  • Tsjilimiddag i Bolivia
  • Stuxdenter besøker Diaconia
Diakoni og samarbeid i fokus

– Misjonsalliansen er en diakonal misjonsorganisasjon. Det er det som definerer oss og arbeidet vi gjør. Vi ønsker å være diakonien i verden og utgjøre den i praksis.

Gir omsorg og leksehjelp i favelaen

I en av Rio de Janeiros mange favelaer treffer vi ekteparet Cristiane Menezes og Raphael Azen. De er ledere av prosjektet AMAR som støttes av Misjonsalliansen. Vi befinner oss i et prosjektsenter og et kirkelokale i favelaen Morro dos Macacos (Apekattfjellet), nord i byen.

Last flere