Skole og lek i stedet for arbeid!

Sreyran på 10 år drømmer om å bli lærer

Hun bor sammen med sin mamma som er syk, samt pappaen sin og de to yngre brødrene sine, som hun bruker å passe. I utkanten av en liten landsby i Kambodsja lever denne familien under veldig enkle forhold – uten vann og strøm.

De har tak, men ingen vegger. Taket gir skygge for sola og ly for regnet. Når de skal gå på do, går de bak en busk. Vann henter Sreyran fra brønnen. Den ligger noen hundre meter unna huset, og er et dypt hull i bakken. Hun kaster ned en liten kanne og lar den falle rundt fem meter ned. Det er masse fluer og mygg på overflaten av vannet. Hun drar opp kanna og tømmer det over i en bøtte. Etter å ha kastet ned kanna seks ganger er bøtta full. Selv om vannet ser rent ut, er det usikkert hvor rent det er til å drikke og lage mat av det. Hennes yngste bror på rundt ett år har diare og er veldig syk, noe som kan ha med vannet å gjøre. De er også redde for at brønnen skal gå tom. Det skal ikke regne før om et par måneder. Da kan det bli langt for Sreyran å hente vann.

Familien har også et lite stykke land hvor de dyrker grønnsaker. Sreyran pleier å hjelpe faren med å luke og gjøre klart åkeren. Nå venter de på at regnet skal komme for at det skal begynne å gro. På markene rundt der familien bor har bøndene brent bort vissent gress under tørketiden, slik at marka skal bli klar til å dyrkes når regntiden kommer. Dette er en gammel metode – som medfører mye røyk og støv for dem som bor rundt disse områdene. Det viser seg at det ikke hjelper å brenne tørt gress, snarere tvert imot. Likevel gjør bøndene dette, ettersom dette er noe de alltid har gjort.

Maten lager de over åpen ild ved siden av huset. Faren lager feller til å fange ville dyr for å fø familien, hovedsakelig rotter og villgris, men det er ikke mye å få i disse fellene, så han vurderer å slutte og finne mat på andre måter.

Om natten sover familien under samme myggnetting. De har bare ett nett, og den som ligger ytterst står likevel i fare for å bli stukket. I fjor fikk Sreyran malaria og var veldig syk i flere måneder. Problemet var at familien ikke hadde penger til medisiner, så Sreyran gikk glipp av mye skole – og måtte gå 3. klasse om igjen. Dette gikk også utover familien, når hun ikke fikk hjulpet til hjemme.

Sreyran har en drøm. Hun vil bli lærer. Hjelp barn som Sreyran til å nå drømmene sine – ved å sende Utdanning til 2160, eller Vipps valgfritt beløp til 10590!

Viste du at 31% av arbeidet vårt er utdanning?

I 2018 jobbet vi med totalt 899 skoler og barnehager, som involverte hele 106 890 elever. Skole og utdanning er viktig for at mennesker skal kunne løfte seg ut av fattigdommen. Alle barn har rett til utdanning, og vi er særlig opptatt av sårbare og marginaliserte grupper. Inkluderende utdanning har et fokus, slik at barn med nedsatt funkjsonsnedsettelse kan integreres. Undervisning er viktig, helt fra tidlig alder – og det er derfor Misjonsalliansen støtter barnehager, skoler, fritidsskoleordninger, men også stipendprogrammer for studenter.

«Utdanning er det kraftigste våpen du kan bruke for å endre verden» sa Nelson Mandela