Ni søsken og én mor

Jeg er nesten alltid sulten

Amunata er tolv år og går i 5. klasse. Hun bor i en liten landsby i Sierra Leone som heter Magbassia. Hun kommer fra en svært fattig familie, hvor de er ni søsken, fem søstre og fire brødre. De har kun en mamma, og hun står på hardt for å forsørge dem.

«Mamma klarer å selge litt grønnsaker slik at hun kan sende oss på skolen, men ellers har vi ingenting. Det ene måltidet vi spiser består av ris, og noen ganger har vi litt grønnsaker.»

Men jeg synes ris er godt, sier hun med et litt forlegent smil. På spørsmålet om hvor ofte de har kjøtt eller fisk blir hun stille og avventende og kikker opp i luften. – Aldri, tror jeg, eller det er i alle fall lenge siden.

Amunata har en far, men hun ser han aldri. Mens vi snakker med henne, kommer moren og tar del i samtalen. Hun forteller at de er muslimer – og at mannen hennes har fire koner og nå bor i en landsby langt unna. – Det er veldig, veldig vanskelig å forsørge ni barn når vi aldri har penger. Det lille jeg tjener går med til å dekke skoleutgiftene, forteller hun, men legger til: – Jeg vet at utdannelse er viktig, og jeg vil at barna mine skal få muligheten til skolegang som jeg aldri fikk.

Mammaen er glad for at Misjonsalliansen har begynt å støtte landsbyen. Hun er spesielt glad for det rene drikkevannet og de nye toalettene. – Vi hadde bare en skitten bekk som drikkevann, vi hadde konstant mageproblemer, og barnas hud hadde utslett og sår.

Gleden er stor når Amunata forteller at skolen skal få ny vannpumpe. Hun vil gjerne gå på skole i flere år og få en utdannelse, men hun vet ikke akkurat hva hun vil bli når hun blir stor. – På fritiden pleier jeg og venninnene mine å flette og ordne håret på hverandre, og jeg kan gjerne bli frisør. Men jeg har også lyst til å bli sykepleier, for da kan jeg hjelpe folk, sier hun.

Både Amunata og mammaen hennes håper at Misjonsalliansen kan fortsette å arbeide i landsbyen deres og utvikle den videre. Vi kjenner mange andre «Amunataer». De bor i Sierra Leone, men også i andre land. Det er gutter og jenter som er avhengig av rent vann for å overleve. Hver dråpe teller!